Menü

Bogyóreceptek


Itt az ideje  spájzolásnak! Az erdő tele van gyűjtenivaló bogyókkal, bár a kökény és csipkebogyó várhat még egy kicsit, hadd csípje meg őket a dér!
De addig is itt van egy-két recept, amihez sokféle vadon termő bogyót vagy gyümölcsöt felhasználhatunk.

Gyümölcspép vadgyümölcsökből

A gyümölcsöt puhára főzzük egy edényben annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ezután a masszát szűrőn átpasszírozzuk, és ízlés szerint édesítjük cukorral vagy mézzel, vagy lekvárt készítünk belőle.

Csipkebogyópép:

Mossuk meg a csipkebogyókat, vágjuk le a terméskocsányokat és a vacokmaradványokat, majd hosszában vágjuk félbe őket. Kaparjuk ki az apró aszmagterméseket („magokat”) és a szőrképleteket. A gyümölcshúst tegyük egy edénybe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Egy éjszakán át lefedve hagyjuk állni. Másnap főzzük puhára és töltsük megtisztított, forró vízzel átöblített befőttesüvegekbe.

Galagonya-alma gyümölcsíz
Hozzávalók:
300 g galagonyabogyó
300 g alma
víz
méz

Elkészítés:
Válogassuk ki a galagonyabogyókat, mossuk meg, majd csepegtessük le őket. Mossuk meg az almát és hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel apró kockákra. A galagonyát és az almát tegyük egy edénybe, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, és főzzük puhára. A megfőtt gyümölcsmasszát szűrőn passzírozzuk át, majd édesítsük mézzel.
Hirtelen sült húsokhoz, vadhúsokhoz, frissen sült gofrihoz  vagy burgonyapuffancsoz kínáljuk.
Ízlés szerint fűszerezhetjük őrölt fahéjjal vagy vaníliával.

Forrás: Gertrud Scherf: Vadon termő zöldségek és gyümölcsök. Mérték Kiadó. 16-117. oldal.

2 megjegyzés: