Itt az ideje spájzolásnak! Az erdő tele van gyűjtenivaló bogyókkal,
bár a kökény és csipkebogyó várhat még egy kicsit, hadd csípje meg őket a dér!
De addig is itt van egy-két recept, amihez sokféle vadon termő bogyót vagy
gyümölcsöt felhasználhatunk.
Gyümölcspép vadgyümölcsökből
A gyümölcsöt puhára főzzük egy edényben annyi vízzel, hogy épp ellepje.
Ezután a masszát szűrőn átpasszírozzuk, és ízlés szerint édesítjük cukorral
vagy mézzel, vagy lekvárt készítünk belőle.
Csipkebogyópép:
Mossuk meg a csipkebogyókat, vágjuk le a terméskocsányokat és a
vacokmaradványokat, majd hosszában vágjuk félbe őket. Kaparjuk ki az apró
aszmagterméseket („magokat”) és a szőrképleteket. A gyümölcshúst tegyük egy
edénybe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Egy éjszakán át lefedve
hagyjuk állni. Másnap főzzük puhára és töltsük megtisztított, forró vízzel
átöblített befőttesüvegekbe.
Galagonya-alma gyümölcsíz
Hozzávalók:
300 g galagonyabogyó
300 g alma
víz
méz
Elkészítés:
Válogassuk ki a galagonyabogyókat, mossuk meg, majd csepegtessük le őket.
Mossuk meg az almát és hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel apró
kockákra. A galagonyát és az almát tegyük egy edénybe, öntsünk rá annyi vizet,
hogy épp ellepje, és főzzük puhára. A megfőtt gyümölcsmasszát szűrőn
passzírozzuk át, majd édesítsük mézzel.
Hirtelen sült húsokhoz, vadhúsokhoz, frissen sült gofrihoz vagy burgonyapuffancsoz kínáljuk.
Ízlés szerint fűszerezhetjük őrölt fahéjjal vagy vaníliával.
Forrás: Gertrud Scherf: Vadon termő zöldségek és gyümölcsök. Mérték Kiadó. 16-117.
oldal.
Örülök, hogy újabb cikkel gazdagítottad az önellátó blogot!
VálaszTörlésÉn meg örülök, hogy örülsz neki :) :)
VálaszTörlés