Menü

Oltóviasz



Az oltóviasz fontosságát és hasznosságát muszáj hangsúlyoznunk, hiszen elengedhetetlen, hogy a megsebzett fák regenerálódását elősegítsük. Oltóviaszt használunk az oltás után visszamaradt sebek kezezésére, de ha a gyümölcsösben letörik, vagy leszakad egy ág, akkor annak a helyét is tanácsos bekenni ezzel az anyaggal.
Ebben a rövidke kis posztban nem is szeretném túlragozni a dolgokat. Az oltóviasz mindig hasznos lehet, ha gondolni akarunk gyümölcsfáink egészségére. Mivel jómagam is "csináld magad" híve vagyok, természetesen nem fogok a legközelebbi gazdaboltig futni egy kis oltóviaszért. Tökéletesen egyszerű receptet találtam ugyanis az interneten:
A Hidegen folyó oltóviasz elkészítése a következő: egyenlő arányban méhviasz, tiszta gyanta, finom terpentin (jó a terpinol is), ipari szesz vagy egészségügyi szesz.
Elkészítése: egy edényben a méhviaszt felolvasztjuk, hozzákeverjük a gyantát, ha mind felolvadt levesszük a tűzről. A terpentint csak akkor keverjük hozzá, amikor az majdnem teljesen kihűlt, végül hozzáadjuk a szeszt. Az oltóviasz képlékeny, könnyen kenhető legyen. Ha megkeményedik, szesszel könnyen képlékennyé lehet tenni.

 
Tárolhatjuk akár műanyag, kiüresedett kézkrémes tégelyben, vagy befőttesüvegben is.
Az oltóviasszal bekent sebzett felület, akár még egy teljes ág eltávolításánál is idővel szépen begyógyul. (Lásd a képen
)

3 megjegyzés: