Menü

Kecskét akarok!


Ha minden meg van! 

Ha minden megvan (Ól,kifutó,takarány,alom,stb). Vegyük meg a kecskét. De milyen fajtát,és milyen korút?

Ha szeretnénk a kecskét nevelni akkor egy választós kis kecskét vegyünk. Ha hús célra akkor mindegy milyen neműt de inkább bakot nagyobbra nő,Értelem szerűen ha tejet szeretnénk akkor jerkét(kislányt vegyünk)

Ha tejet akar termelni a kiskecske tejére kb 1-1.5 évet kell várni az első ellése után.


Tejet de gyorsan mottóval: 

Vegyen egy felnőtt kecskét lehetőleg vemhesen így egy áráért akár 3 kecskéje is lehet! Ellés után 2 héttel már ad tejet a gazdinak is. De igazán csak a kicsi,kicsik leválasztása után miénk az összes tej addig csak a maradék jut nekünk.

A kecske ól és kifutó 

A kecskét lehetőleg masszív tágas kőólban szállásoljuk el és vastagon almozzuk be szalmával( trágyázni évente egyszer kell)viszont mindig friss szalmát kell rászórni 1-3 naponként.

A kifutó minél nagyobb annál jobb! Semmiképpen se zárjuk állatunkat egy kis lukba ez nem jó neki. A kecske mozgás igénye igen nagy! A kerítés legyen erős masszív mert kedvencünk hajlamos a szökésre kikezdi a kerítés gyenge pontjait és garázdálkodik!

Mit eszik a kecske

Zöld:

A kecske fő tápláléka a mezei fűfélék.Ezért érdemes legeltetni ha mód van rá.Ott ő kiválogatja ami neki kell! Ha nincs rá mód akkor meg kell szedni neki a szükséges mennyiségű zöldet.Ami kecskénként 2-3 kg vágott zöld, persze nem kell kilóra mérni elég saccolni.A legjobb ha mindig van elötte mit enni ezért ne sajnáljuk az időt és nézzünk rá néha, ha elfogyott tegyünk az etetőjébe utánpótlást.
Milyen zöldet szedjünk? Hát semmi -képpen ne mindig ugyan azt a fajta gazt! A kecske mindent megeszik szinte de hamar ráun egy fűfélére ezért vegyesen szedjük neki. Célszerű zöldet tartalékolni esős napokra mert a vizes fű nem tesz jót neki!

Széna(Szárított mezei fű)

A téli időszakban ez a fő takarmány.Zöld helyett.Összel mikor már nem lehet igazán zöldet gyűjteni fokozatosan szénára kell váltani.Tavasszal fordítva.

Lucerna

A szárított lucerna a másik lehetséges téli takarmány. de ezt mójával lehet etetni mert nehezebben emészthető és bajt kozhat ha túl sokat kap.( Nyáron zöld ként is adható)

Szalma(búza szár)
A széna az alom anyag ezt szórjuk a kecskék alá. Az alom réteges vastag megvédi őt,őket a fagyástól emellet ha gusztusa támad rá meg is eszi amíg tiszta.

Szemes takarmány

búza,kukorica,árpa,stb a kecske mind szereti. Ha lehetőségünk van adjuk neki vegyesen ha választani lell akkor kukoricát adjunk neki legalább 1.5 kg naponta

Egyébb csemegék:

A kecske szereti továbbá a fa leveleket,a kukorica szárat,fa ágakat is leháncsolja(legeltetésnél vigyázzni kell a gyümölcsfákra,szöllőre mert megeszi, elpusztítja mind ha hadjuk!).Szereti továbbá a gyümölcsöket,zöltségeket, a szárított kenyeret(ebből csak keveset kaphat)
A kecskehús

A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Ennek ellenére hazánkban sokan idegenkednek a kecskehús fogyasztásától. Az alföldi gazdák évszázadok óta foglalkoznak a juh mellett kecsketenyésztéssel is, de a kecsketej feldolgozásának és a tejtermékek kereskedelmi értékesítésének nem alakult ki nálunk hagyománya. Igaz, néhány éve a nagyobb üzletláncok forgalmazni kezdték a kecskesajtot, de a kecskehús üzleti forgalomban nem igen kapható.

Mivel a kecske zsírszövetei a juhokéval ellentétben nem az izomszövetek közé épülnek be, a húsa egyáltalán nem faggyús. A táplálkozástudományi szakemberek egyértelműen bizonyították már a kecskehús magas tápértékét, a kevés zsírt tartalmazó hús könnyű emészthetőségét, ennél fogva feltétlen jelentőségét a diétás étkezésben. Ennek ellenére nálunk nem igazán elterjedt.

Ez nagy bolondság nem tudják mit hagynak ki! A kecske hús  finom és egészséges. Nekem is voltak fenntartásaim a kecske hússal szemben főleg azért mert nagyon szeretem a kecskéimet. De sajnos a szaporulat vágása elkerülhetetlen.(ha kis bakjaink születtek)
A hús ízét leginkább a birkahúshoz lehetne hasonlítani de annál finomabb. Főleg kolbásznak pörköltnek,de a kecskesült is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése