Menü

Téliesítés a fáknak

Talán még kicsit korán van így november elején az ilyesmihez, de furcsa kényszert éreztem a poszt megírására.
A gyümölcsfáink védelme nagyon fontos, hiszen rengeteg kártevő garázdálkodik a környéken, kezdve a legapróbb, ártalmatlannak tűnő bogaraktól a szabadon kószáló nyulakig. Továbbá érdemes a földdel is foglalkozni egy picit.
A fa kérgének apró repedéseiben megbúvó rovarok ellen legjobb védekezés a meszelés. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy régebben azért hagyták abba a meszelést, mert a vastag megrepedezett mészréteg alatt a rovarok éppen hogy megbújhattak, ezért fontos a vékony felhordás. Másik nagy előnye, hogy a meszeléstől a fa törzse nem lesz annyira sötét, így télen nem melegítik fel annyira a nap sugarai. Ez azért hátrányos, mert ha nappal felmelegszik, éjjel pedig újra fagy, akkor idővel fagyrepedések jelentkeznek, az pedig hosszútávon tönkreteszi a fát. Tehát fontos, hogy meszelés előtt tisztítsuk meg a törzset óvatosan egy drótkefével, majd a helyesen kikevert meszet* nagyon vékonyan hordjuk fel (nem baj, ha úgy látszik nem fed rendesen). Száradás után szépen kifehéredik még jobban.
Ez után megtehetjük az első lépéseket a nyulak rágcsálása elleni védelem felé. A lényeg, hogy a fa törzsét vegyük körbe valamilyen anyaggal, ami gátolja a hozzáférést. Ez leggyakrabban a közönséges tyúkháló szokott lenni, de akinek kedve és forrása van hozzá, kipróbálhatja a csőszerelők által használt polifoamot.
A fa körüli földet, attól függően, hogy fiatal, vagy idősebb, kétféleképpen kezelhetjük. Ha idősebb fáról van szó, nyugodtan meglazíthatjuk, megforgathatjuk a talajt a törzs körül, hogy a téli csapadékot jobban beigya a föld. Ez nem tehető meg a fiatal, idei ültetésű fáknál, hisz a gyökerük még nem tarthat olyan erősen. Itt fontos feladat a törzs köré emelni egy kis földkupacot, betakarva azzal azt.

Remélem ismét sokat tudtam segíteni, sok sikert a téliesítéshez!
* mész keverési receptek kicsit később

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése