Menü

Könyvajánló II.

A napokban böngésztem az antik könyvek között az interneten, és számos nagyon hasznos kiadványra bukkantam, ezek közül pár darabra, azonnal le is csaptam, és már ma át is vehettem őket Veszprémben.
Ezek közül az első, amit azonnal kézbe vettem egy igen vékony kis könyvecske. Nem számít, ha nem túl tartalmas, pár száz forintot megért - gondoltam magamban. Amikor azonban fellapoztam, meglepetten láttam, hogy ez nem egy szakkönyv, hanem sokkal inkább egy szótár. Rá kellett jönnöm, hogy sokkal értékesebb darabot tartok a kezemben, mint az elsőnek tűnik.
Kaplonyi Károly: Mezőgazdasági kiskalauz című műve ez, melyet 1962-ben adtak ki. Bár elavultnak gondolhatnánk a majd' ötven éves kiadványt, el kell gondolkoznunk, hogy egy olyan ősi mesterség esetén, mint a mezőgazdaság, elavultságról szó sem lehet 50 év alatt. Ezt azért is állítom ilyen bátran, mivel az utóbbi 20 év kormánytól, és politikától függetlenül egyértelműen hanyatlást hozott ebben az iparágban, így aktuális és komolyan hasznos művekre már senki nem számíthat esetleg a hobbikertészkedés témakörét érintve.
A könyv a szerző elmondása szerint nem értelmező szótár, és nem is lexikon, valahol a kettő között határozhatnánk meg. Elsősorban egyszerűsége, tömörsége és lényegre törő megfogalmazásai teszik olyan nagyszerű kézikönyvé, amilyen. Ezt magam is megállapítottam, hiszen nem csak az egyszerű mezőgazdaság, de az állattenyésztés, állategészségügy, növénytermesztés, vadászat, erdészet, halászat szakszavai is megtalálhatóak benne. a megközelítőleg 3500 szócikkhez nem csak egyszerű magyarázat, de olykor használati, alkalmazási leírás is található. összefoglalva bárki számára hasznos lehet, aki a gazdálkodás valamely területén szeretne elmélyedni, és előfordulhat, hogy ismeretlen szavakkal is találkozik.
Író: Kaplonyi Károly
Cím: Mezőgazdasági kiskalauz
Alcím: A legfontosabb mezőgazdasági fogalmak és szakkifejezések magyaázata
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó, Budapest 1962.

További könyvajánlók előkészületben:
Kozma György (Szerk.): Házunk tája - aranybánya
Dr. Merényi Károly : Kiskerti tanácsadó
Pappné Dr. Tarányi Zita: Zöldségek termesztése a kiskertben
Pappné Dr. Tarányi Zita: Gyümölcsök termesztése a kiskertben

1 megjegyzés:

  1. Na de jó, majd megkeresem. Én is a minap vettem egy "párszázas" könyvet, ami nem igazán a mezőgazdaságról szól, de ez is megtalálható volt Christopher McCandless könyvespolcán.

    VálaszTörlés