Menü

Levelek

Itt van az ősz itt van újra,
hova tegyem a rengeteg levelem?

Persze csak a mai poszt kedvéért módosítottam a jól ismert versen. Valószínűleg sokan már teljesen eltakarították a leveleket az udvarból, hisz a levelek eltakarítása nem csak esztétikai szempontból előnyös. Fontos a lehullott levelek eltávolítása azért is, mert bizonyos baktériumok, és kór okozó anyagok a leveleken is át tudnak telelni. Három
 lehetőségünk van. Égetünk, ami újabb tilos egyes helyeken, jó mélyen elássuk, vagy, ami a lehető legjobb megoldás, komposztálunk. Ez utóbbi megoldás a leghatékonyabb, de sajnos a diófa leveleit ez esetben nem használhatjuk fel. Ezt sajnálattal vettem tudomásul, hisz a kertünkben a legnagyobb fa dió, és kettő is van belőle. Na mindegy - gondoltam, a cseresznye, körte, meggy, szilva, és barackfák levelei még jók lesznek a komposztba.A levelekből 4-6 hónap alatt lesz komposzt, amely nyers, sötét és omlós. A leveles komposztot általában a szerves talaj módosítására és kondicionálására használják, nem pedig műtrágyaként mert alacsony a tápanyagtartalma. Azonban figyeljünk oda, hogy ez esetben föléjük kell hinteni valamilyen más réteget, lehetőleg nitrogénben gazdag anyagot. Ezek: trágya, élelmiszer maradékok, leveles anyagok pl: pázsit és zöld levelek (bár ezt nehezen szerzünk novemberben).

További információk a komposztálásról:  http://onellato.blogspot.com/2011/06/komposztalasrol-roviden.html

4 megjegyzés:

  1. Az utolsó felsorolásba még talán belefér a hamu is, ebből van elég télen, ám nem hallottam volna, hogy olyan magas lenne a nitrogéntartalma.

    VálaszTörlés
  2. Azért fontos, a magas nitrogén szint, hogy fenntartsuk a komposzt szén, és nitrogén egyensúlyát a fahamu éppen hogy szénben gazdag, ahogy a fűrészpor, a kéregdarabok stb...
    A száraz levél alapba széntöbbletet okoz, ezért a fahamu a levelek befedésére nem túl alkalmas, próbálkozzunk valami lágyabb, "leves" anyaggal.

    VálaszTörlés
  3. Vágott fű, lomb és gallyhulladék, az összes zöldséghulladék, sövények, bokrok nyírásából származó nyesedékek, gyomnövények, zöldségtisztítás hulladéka, nem zsíros ételmaradékok, kávézacc, gyümölcshéjak, fahamu, festékmentes papírhulladékok.

    Ezek használhatók komposztáláshoz. Nem hallottam még erről a szén-nitrogén egyensúlyról, hisz dédnagyapáinknak nem sok tudomása volt ezekről az elemekről mégis jó komposztot tudtak csinálni. Szerintem a kemény/puha rétegek betartásával is jó minőségű komposztot lehet csinálni. Fontosabb sokkal, hogy közepes nedvességű és jól szellőző legyen a komposzt alapanyagunk, ami persze apróra van vágva. :)


    Amúgy jó a blog! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük az elismerő szavakat!
    Észrevételeid teljesen jogosak.
    A komposztálásról már egy korábbi cikkben bővebben is írtunk, ez csak egy aprócska kiegészítése lenne annak, ezért vélhetsz hiányosságokat felfedezni. Ezt orvosolni fogom a cikkre mutató linkkel.
    Azonban ahogy te mondod a kemény és lágy anyagok váltakozása teljesen ráhúzható az általam megismert szén és nitrogén egyensúly elvre, hisz a komposztanyagok között általában a kemény, száraz anyagok szénben, míg a leves, nyers, nedvesebb anyagok általában nitrogénben gazdagok.
    Pusztán azt gondolom, hogy ha már megszerzünk egy tudást, ne féljünk alkalmazni azt, mert így elkerüljük azt, hogy "szakbarbárok" legyünk és a szakmai kérdésekre egy "azért, mert" kijelentéssel válaszoljunk.

    Üdv.: Martin

    VálaszTörlés