Menü

Egészség a természet patikájából III.

Tegnap különös dologgal kísérleteztem...

Mivel Móni már két napja nem tudott szabadulni a köhögéstől elment az orvoshoz. Természetesen előre szóltam neki, bármit ír fel az orvos, ne váltsa ki egyből, hátha ingyen, de legalábbis olcsón ki tudjuk kúrálni itthon. Elment hát az orvoshoz, aki egy sima köptetőt írt fel neki. Erre én mondtam, ne vegyen meg semmit, estére kész a köptetője. Már régóta terveztem, hogy házilag főzzek köptetőt, de valahogy eddig mindig hiányzott a motiváció. Azt hiszem, hogy Móni egészsége most megfelelő célnak bizonyult. Korábbi "tanulmányaimból" (ha az önszorgalomból való utánaolvasást lehet annak nevezni) már tudtam, hogy a kakukkfű az egyik legjobb gyógynövény az ilyen panaszokra. Amúgy ilyen kérdésekkel bárki bármikor fordulhat hozzánk, hisz szerkesztőinknek rengeteg szakirodalom áll rendelkezésre ebben a témában.

Mivel idén még nem tudok saját gyűjtésű gyógynövényekkel dicsekedni, egy gyógynövényboltban vettem meg az egyik alapanyagot, a kakukkfüvet. Emellett mézre volt szükségem, amiből pedig van bőven a spájzban (kamra, élelmiszer-tároló kisszoba), hisz az ismerősök mindig ellátnak minket cserébe egy kis kóstolóért a libavágásból. Szóval éljen a cserekereskedelem! Emellett csak vízre és az alapvető konyhai eszközökre volt szükségem. Amúgy a kakukkfűnek nagyon jellegzetes illata van, nekem a tipikus "mező illat" ugrott be. Nagyon szeretem!
Persze köptetőt számos recept alapján lehet csinálni, de én a legegyszerűbb, leggyorsabb változattal akartam próbálkozni. A következő recept alapján készítettem a köptetőt:

Forrázunk le 3 dl vízzel 1 maréknyi friss vagy szárított kakukkfüvet, és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A főzetet újfent forraljuk fel, majd kis lángon sűrítsük be, és keverjünk hozzá 150-200 g mézet. Naponta 1-2 evőkanálnyi fogyasztása ajánlott.

És a végeredmény nagyanyám labori üvegcséjébe töltve (kevesebb, mint 2.5 dl):

Az íze olyan, mintha mézet nyelne az ember, de kicsit érezni a kakukkfüves utóízt is. Minden esetre kellemesebb, mint a gyógyszertári változat.

3 megjegyzés:

  1. Hű de jó kis post! Na majd jövőre gyűjtünk egy zsákkal ebből is ;)

    VálaszTörlés
  2. Már készítem a naptárat, hogy mikor mit kell gyűjteni, és kenőcsöktől elkezdve, tinktúrákon és köptetőkön keresztül minden lesz belőlük...

    VálaszTörlés