Menü

Földmegosztás

Járkálva az utcán és nézelődve, mikor éppen a hajnali buszra, vagy hazafele sietek, mindig megakad a szemem azon a másfél-ezer négyzetméteres telken, ami már évek óta eladó, de senki nem veszi meg. 8 darab kiöregedett gyümölcsfa, ennyi áll rajta. Nyáron, igaz átjárnak ide a szomszédból legelni a lovak, és közben egy kicsit trágyázzák is a földet, de senki nincs, aki elkezdene rajta termelni. Ez a jelenség szinte mindenhol megfigyelhető, városban éppen úgy, mint falun. Hatalmas kihasználatlan területek, melyeken csak gyom nő, és csak a gond van a lekaszálásával.
Hallottam róla, hogy Angliában már elterjedt hagyomány, hogy azok akik fölösleges földdel rendelkeznek, és azok, akik szívesen termelnének, de nincsen földjük, földmegosztásba kezdenek. Ez a dolog arról szól, hogy az aki a földön dolgozik, tulajdonképpen bérli azt, a termény meghatározott százalékáért cserébe. Magyarországon azonban már kevésbé elterjedt ez a szokás, pedig a kiváló magyar termőföldek kihasználtsági aránya alacsonyabb az angliaiakénál. Vajon miért van ez? Pedig vannak emberek, akik jó példával járnak előttünk, csak ugye a híradó nem ezzel van tele, hanem a gyilkosságokkal.
Ezen az íráson gondolkodtam, kutatgattam, mikor erre a cikkre akadtam: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/telekre-hivas-foldmegosztas-ingyen-batraknak-358151
A házaspár kitűnő példa lehet mindenki számára, hogy ne hagyjuk parlagon heverni értékes földünket, udvarunkat, kertünket.
Let's land share

Üdv.: Martin

7 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek.
    Jó lenne,ha valaki akinek van erre ideje és kedve felvállalná,hogy hazánkban összefogná ezt a dolgot. Egy honlapot kellene létrehozni,ahol regisztrálhatnának azok akik földet szeretnének megmunkálásra felajánlani, és azok akik szívesen kertészkednének,de nincs hol. Így összehozható lenne a két csoport.Biztosan van a dolognak valamilyen jogi vonzata is aminek előtte jó lenne utánajárni. Például a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium kiírhatna erre egy jó kis pályázatot.
    Zs

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsófia, örülök a hozzászólásodnak, és sajnos, mint látod régen frissült már a honlap saját elfoglaltságaim miatt. Nem tudom, hogy ismered-e a River Cottage című műsort... A műsorvezető alapított egy honlapot Angliában, ahol egy ilyen közösségi oldal működik. Mára több ezer tagja van, és rengetegen találtak így művelhető területre. Sajnos nem vagyok elég tájékozott a dolgok hivatalos menetében, de én is nagyon kíváncsi lennék, hogy hogyan kivitelezhető ez az egész. Ha bármi ötleted vagy kérdésed van, nyugodtan írj: varszegimartin@gmail.com
    Amint tudok válaszolok, és ki tudja, lehet, hogy most indul el valami ebbe az irányba, általunk...
    Köszönöm a hozzászólásodat!

    Üdv.: Martin

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Igen Angliában ez valóban működik és több 10 000 tag van már benne.
    Szerintem mivel tulajdonos váltás nem történik a földhivatalnak nem sok köze van ahhoz hogy az én területemen ki ültet zöldségeket.
    Egyébként egy apróhirdetésekhez hasonló weblap kezdetnek elég lenne 2 fő opcióval.
    Vagy felajánl valaki földet vagy keres.
    Ezeket lehetne hirdetés szerűen felvinni az oldalra és akkor mindenki megtalálhatná a neki megfelelő területet vagy éppen családot. Jah igen egy dolog még aszért fontos lenne az oldalon a levelezés. Hogy tudjon a két fél egymás között kommunikálni. Bár ez kiváltható egy email cím feltüntetésével is mert akkor a saját levelezőjükön is kommunikálhatnak.
    Indítsátok be nyugodtan a dolgot és ha elindultok akkor segítőkre és követőkre is fogtok találni.
    Ha meglesz az oldal akkor a hirdetésében és amiben még tudok szívesen segítek én is.
    csukazs@gmail.com címre írjatok ha tudok segíteni.
    Üdv.: Zsolt

    VálaszTörlés
  4. Jómagam megtettem az első lépést, hogy internetes elérhetősége legyen ennek a fontos dolognak.
    http://www.facebook.com/pages/F%C3%B6ldmegoszt%C3%A1s/265907543483460
    A Facebook-on "Földmegosztás" címen tehát lehet regisztrálni és gondolatokat megosztani. Ha lesznek legalább 100-an akik jelentkeznek akkor honlapot is tervezek és el is indítom.
    Tisztelettel: Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tamás, szükségünk lenne egy ilyen lelkes társszerkesztőre a blogra! Ha van kedved csatlakozni, add meg az e-mailcímedet erre a címre:
      varszegimartin@gmail.com

      Törlés
  5. Magánemberként és informatikusként én is gondoltam arra, hogy felkarolnám ezt az ügyet. Viszont ott halt el az ötletem, hogy a láttam: a foldmegosztas.hu domain már regisztrálva van, de a tulaj semmilyen tartalmat nem oszt meg rajta.

    Az angol példából kiindulva úgy gondolom, hogy itt is lenne erre kereslet... sőt akár az ország jelenlegi helyzetén is tudna javítani.

    Amiben tudok segíteni: az angol verzióhoz hasonló weblap kialakítása, üzemeltetése.

    Tisztelettel: Krisztián

    VálaszTörlés
  6. Kedves Krisztián!

    Csak biztatni tudlak, és támogatásomat ígérni, azonban a gyakorlati megvalósítás rád vár. Arra, hogy milyen formában és hol szeretnéd létrehozni, neked kell rájönnöd, de örülök az elhivatottságodnak!

    VálaszTörlés