Menü

Ehető virágok


Nevelés, gyűjtés

Az ehető virágok dísznövényként nevelhetők. Próbáljunk a legoptimálisabb körülményeket teremteni számukra. Kerüljük a műtrágyázást és növényvédő szerek használatát. Sokukat konténerben is tarthatjuk. Ha többféle növényt nevelünk együtt, a széles rovar populáció csökkenti a növényvédelmi problémákat.
Néhány tipp:
Az elhalt körömvirág fejeket szórjuk el a növényeink körül.
Ültessük össze a szamócát és a sarkantyúvirágot.
A hagyma minden környezetnek jót tesz.

A virágok ízét begyűjtés előtt teszteljük. Hűvös napszakban szüreteljünk, amikor a harmat már felszáradt. Csak kinyílt virágokat szedjünk. Nem megfelelőek sem az elnyílt, sem a bimbós virágok. A portokot és porzószárat ajánlatos eltávolítani. Felhasználásig hűvös helyen tároljuk a virágokat. A hosszú szárúakat vízbe is tehetjük. A rövid szárú virágokat rövidebb ideig lehet tárolni. Benedvesített szűrőpapírba csavarjva tegyük őket nejlon zacskóba, hűtőbe.

Amit mindenkinek tudni kell!

Nem minden virág ehető. Vagyis, fogyasztása, díszítésre használata előtt győződjünk meg arról, hogy valóban fogyasztható-e. Nem fogyaszthatók a kemikáliákkal kezelt növények virágai! Végül, de nem utolsósorban kizárólag kis mennyiségben használjuk őket, különben emésztési problémák jelentkezhetnek. Ne fogyasszunk kertészetben, virágboltban vásárolt virágokat. Allergiások ne fogyasszanak virágokat!

Néhány ehető virágról röviden:

Hagyma (Allium)

A hagyma nemzetségbe tartozó növények virágai mind ehetőek. A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) virágainak íze a legkevésbé markáns. A rózsaszín vagy fehér virágú fokhagyma (Allium sativum) virágának zamata enyhébb a hagymáénál.

Angyalgyökér (Angelica archangelica)

A nyár közepén, végén virágzó, kétnyári orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos.

Almafa (Malus)

Az almafa (Malus) virágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhat, ezért csak kis mennyiségben fogyaszthatók.

Büdöske (Tagetes)

A büdöske (Tagetes) virága nem csupán kertünket díszíti. A büdöskék virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változat is. Összevágott szirmait ajánlják rizshez, liszthez keverve, levesekbe. A T. paprika fűszeres ízű szirmaival fűszervaj, főtt tészta ízesíthető.

Ibolya (viola odorata)

Az ibolya (viola odorata) virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Levelét saláták készítésénél használhatjuk. Sőt a leveleket főve is fogyaszthatjuk levesek, szaftos ételek ízesítőjeként.

Rózsák (Rosa)

A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük.

Sarkantyúvirág (Tropaeolum majus)

A sarkantyúvirág (Tropaeolum majus) a kertek álom virága. Gondozást alig igényel, magról szaporodik, és minden évben előbukkan. Hamar elszaporodik. A hagyományosan sárga-, narancsszínű, krepp papírhoz hasonló virágok mellet egyre több színvariáció fordul elő. A virágok íze az édes borséra emlékeztet. Sajtokkal, salátákkal fogyasztják.

Még néhány virág

Begónia: kissé csípős, citromos ízű.
Szegfű: szegfűszeghez hasonló ízű.
Krizantém: pikánsan kesernyés ízű.
Sásliliom: friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés beütéssel.
Körömvirág: erős "zöld" ízű, csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.
Kankalin: édes ízű.
Tök: édes ízű.
Tulipán: uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.

Rózsaital recept


Hozzávalók:3 kinyílt, friss virág, 1 l. víz, 1 ek. citromlé, 3 ek. cukor.

Elkészítés: A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a gondosan előkészített rózsaszirmokat, a citromlét. Majd húzzuk le a tűzről, és 6-10 óra hosszat hagyjuk állni. Öntsük át kancsóba, vegyük ki a szirmokat, és adjuk hozzá a cukrot. Hűtsük le a hűtőben, és fogyasszuk el.

forrás: kertpont.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése