Menü

Aszalókészítésről házilag

Eljött a nyár és elkezdtek megérni a gyümölcsök is, melyek finom ízét legszívesebben nem csak nyáron, hanem télen is élveznénk. Azonban természetes úton nem terem decemberben alma, vagy szilva, így marad a tartósítás. Bár az igazán nagy nyári gyümölcsszüretekre még várni kell egy kicsit, de nem árthat előre felkészülni.
A befőzésről egy másik cikkben lesz szó, azonban itt most az aszalással foglalkozunk bővebben.
Rengeteg technikával és módszerrel ismerkedtem meg, mikor a téma után kutakodtam, azonban legátfogóbbnak és legalaposabbak egy kiadványt találtam, ami nagy segítségemre lehet.
Ez az Aszalás hagyományos módon és napkollektor segítségével című kiadvány, melyet az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 1997-ben hozott létre.
Nem csak elmond minden hasznos információt az aszalásról, hanem házi készítésű aszalóhoz való utasításokat és teljesen méretarányos tervrajzokat is tartalmaz, ahogy azt a képek is mutatják:





ELŐSZÓ

Furcsa népség vagyunk mi emberek.
Ősidők óta próbálunk újabb és újabb módszerekkel élelmet tartósítani, hogy a szűkebb
napokat biztonsággal átvészelhessük, de ahogy több és több energiát tudunk kikényszeríteni
környezetünktől, hálátlanul hagyjuk a feledésbe merülni elődeink bölcsességét, tudását, elfeledve
hogy évmilliárdok lassú fejlődéséből kialakult tapasztalat vagyunk mi magunk is, s elfeledve, hogy
csak sérülékeny környezetünkhöz alkalmazkodva, a jelen múltban gyökerező törvényeit tiszteletben
tartva van esélyünk a megmaradásra.
Az ember által megismert egyik legrégebbi tartósítási módszer, az aszalás, ma méltatlanul
háttérbe szorult a fagyasztógépek, hűtőgépek, mikrohullámú sütők, a konzervek, egyéb
tartósítószerek ezerféle hegye melett. Pedig az aszalás teljesértékű, garantáltan tartósítószermentes
eljárásaival változatosan és tartalmasan egyészíthetnénk ki étrendünket.
Az aszalás a kezdeti időkben szinte teljesen a napfény segítségével ment végbe, s csak
később alkották meg a tüzeléses aszalókat. Ezek az aszalók bár nem voltak környezetbarát
berendezések, mégis sokkal kisebb környezetpusztítást jelentettek mint az őket felváltó
energiazabáló masinák, hiszen ma a világ nagyrészén az energia előlállítása egyet jelent a
környezetpusztítással, a globális problémákkal. Megvan azonban a lehetőségünk arra, hogy a mai
nap technikáját a múlt tapasztalataival ötvözve, a napkolletorok segítségével közvetlenül a nap
energiáját hasznosítva, tartósítsuk élelmiszereink, gyógyszeralapanyagaink egy részét.
E kiadványunkban be szeretnénk mutatni, ha csak érintőlegesen is, az aszalás hagyományos
eljárásait és részletesebben megismertetni az olvasót a világ mai tudományos eredményeit és a
hagyományos eszközöket ötvöző, egyszerű, otthon is elkészíthető gépezetével, a napkollektoros
gyümölcsaszalóval és használatával.
Kiadványunkat abban a reményben készítettük, hogy kézzelfogható, megvalósítható választási lehetőségeket kínál olyan emberek számára akik felelősségel gondolnak arra környezetre amelyben élniök kell, s amelyben utánuk gyermekeik is szeretnének élni.

A teljes dokumentum (28 oldal) PDF formátumban elérhető az alábbi linken!

INGYEN LETÖLTÉS: http://www.ecolinst.hu/letoltok/kiadvanyok/aszalas.pdf

3 megjegyzés:

  1. Sajnos a gyakorlati megvalósításra, akárhogy is terveztem, nem jutott időm.
    A feladat talán Mátéra vár?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Télen mindenképp megcsinálom, talán mindkettőt.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés