Menü

A csalán

Erdeink, mezeink és akár a legkisebb füves terület gyakori növénye a csalán. Ezzel a növénnyel bizonyára mindenki találkozott már gyermekkorában és feltehetően nem került be a kedvencei közé, hiszen a csípős növény igen rossz érzéseket tud okozni. Azonban tudnunk kell, hogy ez a szörnyen elterjedt növény nem csupán egy kiirtandó gaz, hanem értékes gyógynövény, sőt akár sör alapanyag is lehet.
No, de kezdjük az elejéről a leghétköznapibb felhasználása a teljes nevén fehér árvacsalánnak nevezett növénynek amikor minden elkészítési művelet nélkül, direkt csípetjük meg a beteget vele. Ez a módszer, bár elsőre eszementségnek tűnik, mégis jó módszernek tűnik a reuma ellen. Hiszen bár a csípések először csak nagyobb fájdalmat okoznak az adott terülten, mégis a növény által a testünkbe juttatott hatóanyagok jótékony hatással vannak.
Ezen kívül sokan előszeretettel eszik nyersen, s ezt a formát már tényleg betegesnek lehet nevezni, bár sokak szerint egészséges. Kérdés, hogy megéri-e? Megenni viszont mártásként, vagy egyéb főtt ételekben felhasználva is lehet.
A növényben található vitaminoknak köszönhetően teát készíthetünk belőlük, továbbá kiváló korpásodás elleni, hajápoló sampon és hajöblítő is készíthető belőle.
Mi azonban pár nappal ezelőtt egy teljesen új, és kevésbé gyógyászati célú megoldásba fogtunk bele, ugyanis belevágtunk a második kísérleti csalánsör főzésébe. Óva intek mindenkit, hogy most vadul nekiálljon keresgélni az interneten a receptért, és az első lehetőségnek egyből nekiesni, mert tavaly én is ezt csináltam és nem véletlenül kell most egy másik recepttel próbálkoznom.

A főzés megvolt, a főerjedés is megtörtént, most palackokban erjed tovább a nedű legalább 2 hetet, de több titkot nem szeretnék elárulni, sem receptet EGYELŐRE, hisz majd ha kész lesz a sör és iható is lesz, majd akkor beszámolok az eredményekről és bizonyára receptet is olvashattok majd. Addig is élvezzétek ki ezt a gyönyörű nyáriasan tavaszi időt, és szedjetek csalánt teának, samponnak, vagy aminek akarjátok...
(A kép csak illusztráció, én csak remélem, hogy ilyenre sikerül az én főzetem is...)

1 megjegyzés: