Menü

Bodzamánia!!!

A következőkben posztolhatnék rengeteg képet a sok főzőcskéről, de inkább átmegyek főzőműsorosdiba, és idevágok néhányat a legfinomabb bodzareceptekből, amik a kedvenc receptes oldalamról származnak:

Bodzabor

Hozzávalók:
- bodzavirág szirom
- másfél kg cukor
- 1 citrom
- 4 l víz
- 1 dkg élesztő

Elkészítés:
1 literes üveg bodzavirág szirmot, cukrot, egy
citromot( héjastól ) belerakunk egy edénybe. A vizet
felforraljuk, ráöntjük, majd megkeverjük. Amikor
kezd kihűlni, az élesztőt langyos vízben eláztatjuk,
ráöntjük és elkeverjük.
15-18 fokos hőmérsékleten tároljuk 4 hétig. Amikor
forrni kezd, néha meg kell keverni. 4 hét után
leszűrjük és lehet fogyasztani - ez egy adag. Minél
tovább áll a bor, annál finomabb lesz.

Bodzaszörp

hozzávalók: 
10 kg cukor
5 l víz
20 dkg citromsav
1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
sok bodzavirág (legalább 100)
1,2 dkg benzoesavas nátrium

Elkészítés:
10 kg cukorból és 5 l vízből sűrű szirupot főzünk egy legalább 15 literes edényben (nem kell felforralni, csak a cukor olvadjon föl), kihűtjük. Beletesszük az alábbiakat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100). 5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, kicsavarjuk, majd kimossuk. A mosólé 3-4-szeres higítással iható. A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük. 8-10-szeres higítással iható. Kb. 11-12 l lesz belőle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele a citromsavval együtt, vagy mélyhűtőben tároljuk a szörpöt levágott tetejű, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.

Bodzapezsgő

Hozzávalók:
· 6 db bodzavirág
· 1 db citrom
· 30 dkg cukor
· 15 dl almaecet
· 3 l víz

Elkészítés:
A virágokat jól megmossuk és megszárítjuk, nagy uborkásüvegbe tesszük. Rádobjuk a felszeletelt citromot, cukrot, leöntjük vízzel és borecettel. Ruhával letakarva 2 napig hagyjuk érni. Leszűrjük és csavaros kupakkal ellátott üvegekbe töltve hideg helyen tároljuk.

Bodzaecet 

Hozzávalók:
· 10-12 tenyérnyi bodzavirág
· 1 liter fehérborecet
· egy nagyobb dunsztosüveg

Elkészítés:
A dunsztosüvegbe beletesszük a finoman lemosott virágokat, ráöntjük az ecetet. Lezárjuk, és két-három hétre sötét, hűvös helyre tesszük. Leszűrjük, és visszatöltjük az eredeti ecetesüvegekbe. Friss nyári salátákra nagyon pikáns és finom!

Bodzavirág bundában

Hozzávalók:
· bodzavirág
· tojás
· tej
· liszt
· cukor
· olaj

Elkészítés:
A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmosom, lecsepegtetem. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítek (mint a párizsi szeletnél). Az olajat felforrósítom. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártom, és a forró olajban aranysárgára sütöm. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálalom.

Tejes bodzaital

Hozzávalók:
· 6 nagy fej bodzavirág
· 1 liter tej
· méz

Elkészítés:
A tejet felforraljuk, leöntjük a virágokat. Állni hagyjuk, míg a tej langyosra hűl, majd leszűrjük. Ízlés szerint mézzel édesítjük.

Jó főzőcskézést...

mindmegette.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése