Menü

Kisállatok gyerekeknek

Az apró házi kedvencek tartása nem puszta kedvtelés lehet, és bizony ebben a témában is találhatunk blogunk számára is érdekes tudnivalókat. A kistestű állatok tartása a kisgyerekek fejlődésére bizonyítottan pozitív hatással van. Így ők is felelősséget kell, hogy vállaljanak egy életért, nem szabad elfelejteniük az etetést, a takarítást és a játékot sem. Ezeknek a pozitív hatása azonban csak akkor tud érvényesülni, hogyha a szülő hagyja, hogy a gyermek tényleg saját maga végezze ezeket a feladatokat, és ne kényelmesedjen bele abba, hogy ha ő nem ad enni a kisállatnak, majd az anyuka igen.


Általában a kiskutyával szoktak próbálkozni, ám én annak az elvnek a híve vagyok, hogy a kutyának, aki valóban az ember legjobb barátja, nem a lakásban van a helye, bár néha bejöhet. Sokkal nagyobb előnyben részesítem, ha kisállatról van szó a kistestű emlősöket, mint az egerek, hörcsögök, tengerimalacok. Azonban nagyon ellenzem a húsvéti nyúl vásárlását, hiszen az ünnep után rengeteg gondot okoz az elhelyezésük, ha a család nem tudja, vagy nem akarja levágni. (Pedig ha tudnák milyen finom is a nyúlhús.).
Szóval szerintem a legalkalmasabb a gyerekek ilyenfajta nevelésére az aprótestű rágcsálók tartása. Ezek az állatok nem túl kényesek, igazán olcsón beszerezhetőek, és aranyos játszópajtások is lehetnek egy gyerek számára. Újabban még elterjedőben van a törpesüni és a steril patkány. Bár tartásukat még nem próbáltam, biztos rejlik benne annyi élmény, mint másokban. Bátrabbaknak tudom még ajánlani a gekkó, a kígyó, vagy pók tartását, de ezt semmiképpen nem ajánlanám egészen kis gyerekeknek, hiszen ezek az állatok inkább látványosságok, mint kis társak. A díszhalak, melyek gyakorlatilag semmit nem csinálnak, csak egész nap úszkálnak, és így szintén csak szobadíszként szolgálnak, ezért őket sem ajánlanám. Érdekes lehet még a papagájtartás is, hiszen egyszerű hangok utánzására egyes fajokat meg lehet tanítani, ami jó feladat a gyerekek számára.

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a kisgyermekünk egy kis felelősséget és törődést gyakoroljon, bátran vásároljunk neki kistestű rágcsálót, de mindig gondoskodjunk a megfelelő méretű, könnyen tisztítható helyről, az alomról, és a rendszeres táplálék és ivóvíz ellátásról. Ezeken felül jó, ha utánanézünk a választott állat egyéni igényeinek.

A kisállatgondozás megtanulása az első lépés lehet a haszonállattartás felé vezető úton, ezzel kiszakadva a városias környezetből.

2 megjegyzés:

  1. Valóban jó elgondolás, én is támogatom ezt az irányelvet a kistestű állattartásról a gyerekek számára.

    VálaszTörlés