Menü

Kerttervezés

Elnézést a kényelmetlen képelhelyezésért...
Kitört a tavasz, most már a tyúkok is bátrabban merészkednek elő kapirgálni, és nem csak pár percig bírják. Az igazán nagy fanatikusok, ugyan a -10 fokban is találtak maguknak munkát az udvaron, de azért az igazi teendők ideje most jött el. Ültetni még nem érdemes, mert ha olyan szerencsés helyzetben is lennénk, hogy nem fagy például a borsónk, a madarak, akik még élelem szűkében vannak ilyenkor kora tavasszal az előtörő hajtásokat felfedezve, rögtön kiszedegetik az elvetett magokat a földből. Éppen ezért foglalkozzunk inkább más dolgokkal.
Valahol azt olvastam, hogy a tudatos kertészkedés legfontosabb lépcsője a tervezés, hiszen anélkül az egész nem ér semmit. Éppen ezért úgy döntöttem írok egy cikket erről a fontos munkafolyamatról, hiszen éppen aktuális…

A első teendő, ha tervezünk, hogy számba vegyük, hogy mekkora területünk is van, amit biztosan kertészkedésre szeretnénk fordítani. A mi esetünkben az udvarnak kb. az egynegyede kerül hasznosításra már évek óta. A többi a csirkék és libák kifutója, díszkert és sima udvar. Ez kb. 200 – 250 m2-nyi területet jelent. A képen láthatóan körbekerített rész. Ezek után végig kell gondolni, hogy mit szeretnénk termeszteni. Nyilvánvaló, hogy egy ekkora kert nem fog tudni ellátni egy 6 fős háztartást, mint a mienk, de minden bizonnyal megkönnyíti a mindennapokat, hogy nem mindig a bolti rossz minőségű, éretlenül leszedett, és kényszerérett zöldségnek nehezen nevezhető vackokat kell venni. Figyelembe kell venni, hogy a kertben már helye van több gyümölcsfának és bokornak. Alul középen a barackfa, mely ínycsiklandozó lekváralapanyagot hoz minden évben. A bal szélen egy nagyobb szilvafa, majd kettő egészen kicsi, pár éves őszibarackfa. A kerten belül még van egy almafa, továbbá a jobb oldali kerítésnél végig málnabokrok, a kert végében feketeszeder, míg a bal kerítésnél ribizli sorakozik. Ezek természetesen évről évre szolgálnak fagyasztanivaló finomságokkal. Ezentúl nem szabad elfeledkezni a kert közepén átívelő szőlőről sem, mely a fehér keretekre van felfuttatva, s pusztán csemegézés céljából termesztjük.
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.
Számba kell vennünk tehát, hogy mit akarunk termeszteni! Én a következő zöldségeket írtam össze: paradicsom, paprika, cukorborsó, zöldbab, krumpli, uborka, saláta, sóska, sütőtök, eper, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma. Általában ezeket a növényeket próbáljuk meg, ha minimális mennyiségben is, de magunknak előállítani.
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.
Az elhelyezést illetően a képen látható módon felosztjuk a kertet, és megvariálva az előző évi rendet, az egyenletes tápanyagfelvétel miatt, megtervezzük az új elosztást, ami a következő:
1. sütőtök, paprika, paradicsom
2. krumpli
3. zöldbab
4. cukorborsó
5. eper
6. sárgarépa
7. sóska
8. saláta
9. komposztáló
10. krumpli
11. uborka
12. zöldbab
13. cukorborsó
14. sárgarépa, fehérrépa
15. hagyma
Ez az elosztás talán nem tűnik következetesnek az egyes növények több helyre való telepítése miatt, de az előző évi tapasztalatok ezt a módszert igazolják.
Jó tervezést mindenkinek!!!

3 megjegyzés:

  1. Jó a cikk, szerencsés vagy, hogy ekkora földet tudsz művelni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban szerencsés, de az, hogy én művelem, az kicsit túlzás, a munka nagy részét nagyapám csinálja, én csak olykor besegítek neki, és ellesem a fortélyokat.

      Törlés
    2. Nekem is tetszik, jó ötlet így megtervezni és felosztani a kertet, hasznos. :-)

      Törlés