Menü

Birsalma mánia!!!

Birsalma
 A minap elhatároztuk, hogy a kert végében álló magányos birsalmafa gyümölcsét idén nem hagyjuk rohadtan a földre hullani, akárkié is legyen. Így egy-két vödörrel megpakolva már csak azt kellett kitalálni, hogy mi legyen belőle.

Első receptünk a birsalmakompót, melyhez a kiszemelt gyümölcsöket megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és a hibás részektől megszabadítjuk. Ezután összeszeljük és egy edényben felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje ízlés szerint teszünk bele cukrot, szegfűszeget és egész fahéjat. Felforraljuk, majd puhára főzzük. Ekkor ha még savanyúnak tűnik, cukrozzuk.
Kimosott, tiszta és jól záródó üvegekbe töltsük.
A megmaradt lé kiváló szörp, kellemes őszi üdítőital készülhet belőle.

A kompót és a levéből megmaradt "szörp".


A félkész lekvár
Ha még mindig maradt alma és úgy érezzük, hogy tetszik a dolog, főzzünk lekvárt!
A főzetet turmixoljuk össze, majd mérjük le. A súlyára számítva kb. 60% cukor tűnik a legjobbnak, de ez ízlés kérdése. Belekeverjük, és már be is tölthetjük.
Nálunk a tavalyról megmaradt bicskelekvárral összekeverésre kerül egy kis része, ebbe csak 40% cukrot tettünk. Azonban ez csak egy kísérletezés, nem bevett szokás. Csak az próbáljon lekvárokat keverni (főleg külön évjáratokból), aki nem fél az esetleges eredménytől.

forrás: szepzold.hu
Talán a legjobb dolog, ami a birsalmából készíthető, a birsalmasajt. Ez egy lekvárszerű dolog, azonban a pektin anyagtól egészen érdekes formában tudjuk fogyasztani. A pektin neve ismerős lehet a bolti műanyag gyümölcsízekből (E440), azonban nem kell megijedni, az Önellátó Blog nem fogja meghazudtolni önmagát azzal, hogy vegyszereket használunk. Ez az anyag ugyanis fellelhető a birsalma héjában és magházában. A dolgunk csak annyi, hogy azokkal együtt főzzük meg az alapot, majd mintha lekvár lenne, de nem üvegekbe, hanem formákba töltjük. A sűrű lötyi a pektintől kocsonyás lesz, és nagyon finom, de ezt még nem tudhatjuk meg, ugyanis kihűlés után (kb. egy éjszaka) még egy hétig hűvösebb helyen kell tartani.
Ez a legnehezebb, ott áll a birsalmasajt és te nem ehetsz belőle...

1 megjegyzés: