Birsalma |
Első receptünk a birsalmakompót, melyhez a kiszemelt gyümölcsöket megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és a hibás részektől megszabadítjuk. Ezután összeszeljük és egy edényben felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje ízlés szerint teszünk bele cukrot, szegfűszeget és egész fahéjat. Felforraljuk, majd puhára főzzük. Ekkor ha még savanyúnak tűnik, cukrozzuk.
Kimosott, tiszta és jól záródó üvegekbe töltsük.
A megmaradt lé kiváló szörp, kellemes őszi üdítőital készülhet belőle.
A kompót és a levéből megmaradt "szörp". |
A félkész lekvár |
A főzetet turmixoljuk össze, majd mérjük le. A súlyára számítva kb. 60% cukor tűnik a legjobbnak, de ez ízlés kérdése. Belekeverjük, és már be is tölthetjük.
Nálunk a tavalyról megmaradt bicskelekvárral összekeverésre kerül egy kis része, ebbe csak 40% cukrot tettünk. Azonban ez csak egy kísérletezés, nem bevett szokás. Csak az próbáljon lekvárokat keverni (főleg külön évjáratokból), aki nem fél az esetleges eredménytől.
forrás: szepzold.hu |
Ez a legnehezebb, ott áll a birsalmasajt és te nem ehetsz belőle...
Ejjha, skacok! Hogy meglódult a blog! Csak így tovább :D
VálaszTörlés