Menü

Gyümölcsfáink tavaszi metszése

Megyei körkép - A gyümölcsfák metszését a rügyek kibomlásáig lehet károsodás nélkül elvégezni, mert később könnyen letörhetjük a hajtáskezdeményeket és ezzel csökkentjük a termést.

Akkor, ha sok termést akarunk, hosszúra metsszünk, ha viszont a hajtásképzés serkentése a célunk, rövidre kell metszeni. Nem szabad a nagy termés reményében metszetlenül hagynunk a fákat, mert ezzel megszüntetjük a termőrészek megújhodását, és hosszú távon inkább csökken a termés mennyisége. A helyes metszés egyensúlyt teremt a termő- és hajtórészek között. A visszametszés erősségét az előző évi növekedésből kalkulálhatjuk ki.
A fiatal fák alakító metszése után a termőre fordult gyümölcsfák hajtásait rendszeresen ritkítani kell, mert a termőfelület az évek során egyre inkább a korona külső részére húzódik. Ilyenkor a meredeken felfelé törő, sűrűsítő részeket tőből el kell távolítani, a kedvezőtlen irányba növő ágakat pedig a kedvező irányba néző csúcsrügyre metsszük vissza. Metszéskor a másik lényeges szempont a termőrész-ifjítás. A legtöbb fajta a két-három éves részeken terem, ezért az idős hajtások levágásával elérhetjük, hogy újak képződjenek. Metszéskor szedjük le a fákról és semmisítsük meg tavalyról maradt, betegségek kiindulópontjait jelentő gyümölcsmúmiákat.

A metszés nemcsak faj-, hanem fajtaspecifikus is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a körtét kell másként metszetni, mint a kajszit, hanem a jonatán metszése is különbözik a húsvéti rozmaringétól. A jonatán sok hosszú vesszőt nevel, de ezek kevésbé termékenyek, ezért célszerű visszametszeni őket, de az idared minden vesszőn megfelelően terem, ezért csak ritkítani kell. Az alma és a körte egyaránt a kétéves gallyakon hozza a legértékesebb termővesszőket, de a körte termőrészei lassabban öregednek, ezért ritkábban kell lecserélni őket.
Cseresznyénél és meggy- nél a hosszú vesszők alsó és középső részein találhatók a virágrügyek, ezeket túlságosan nem célszerű visszametszeni. A meggy gyorsan felkopaszodik, ha nem metsszük vissza a vázágakhoz közelebb eső elágazásokra.

Varga Ibolya/NAPLO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése