Menü

Bogyóreceptek


Itt az ideje  spájzolásnak! Az erdő tele van gyűjtenivaló bogyókkal, bár a kökény és csipkebogyó várhat még egy kicsit, hadd csípje meg őket a dér!
De addig is itt van egy-két recept, amihez sokféle vadon termő bogyót vagy gyümölcsöt felhasználhatunk.

Gyümölcspép vadgyümölcsökből

A gyümölcsöt puhára főzzük egy edényben annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ezután a masszát szűrőn átpasszírozzuk, és ízlés szerint édesítjük cukorral vagy mézzel, vagy lekvárt készítünk belőle.

Csipkebogyópép:

Mossuk meg a csipkebogyókat, vágjuk le a terméskocsányokat és a vacokmaradványokat, majd hosszában vágjuk félbe őket. Kaparjuk ki az apró aszmagterméseket („magokat”) és a szőrképleteket. A gyümölcshúst tegyük egy edénybe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Egy éjszakán át lefedve hagyjuk állni. Másnap főzzük puhára és töltsük megtisztított, forró vízzel átöblített befőttesüvegekbe.

Galagonya-alma gyümölcsíz
Hozzávalók:
300 g galagonyabogyó
300 g alma
víz
méz

Elkészítés:
Válogassuk ki a galagonyabogyókat, mossuk meg, majd csepegtessük le őket. Mossuk meg az almát és hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel apró kockákra. A galagonyát és az almát tegyük egy edénybe, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, és főzzük puhára. A megfőtt gyümölcsmasszát szűrőn passzírozzuk át, majd édesítsük mézzel.
Hirtelen sült húsokhoz, vadhúsokhoz, frissen sült gofrihoz  vagy burgonyapuffancsoz kínáljuk.
Ízlés szerint fűszerezhetjük őrölt fahéjjal vagy vaníliával.

Forrás: Gertrud Scherf: Vadon termő zöldségek és gyümölcsök. Mérték Kiadó. 16-117. oldal.

Zöldellő városok

Hundertwasser-ház, Bécs


Mióta az ember ember, mindig igyekszik szebbé-jobbá tenni környezetét, biztonságos, ugyanakkor praktikus és szép otthont teremteni magának. 
Mióta a kisvárosból a fővárosba költöztem, rájöttem, hogy ez nem mindig olyan egyszerű. A buszon utazva nézem a komor házak pergő vakolatait, a koszos, túlzsúfolt utakat és látom az emberek szemében az örömöt, ha a parkban sétálhatnak kutyájukkal, futhatnak vagy kávézgathatnak, újságot olvasva.
Az ember eredendően vágyik vissza  a zöldbe. Nem hiába van annyi kertépítéssel, erkélycsinosítással, növényismertetővel megspékelt tv-műsor. Igény van rá. Ki ne érezné jobban magát, ha a környezete és lakóhelye virágoktól színes, fűszernövényektől illatos, kis kerti tótól csillogó lenne?A nagyvárosban sokszor nincs lehetőség telek, kert, erkély birtoklására, de persze vannak kivételek.
Gondoljunk csak a budapesti Wekerle-telepre, ahol a múlt század elején, szecessziós stílusban épült "lakótelep" lakásaihoz járt a kert, hogy a munkások, akik vidékről költöztek ide, otthonosan érezhessék magukat a nagyvárosban is. A West End Bevásárlóközpont tetőkertje pedig gondolom ismerős mindenkinek.
Chicago, Tokio és sok metropolisz felhőkarcolóinak teteje is egyre zöldül. (a National Geographic 2009. júliusi számában erről külön cikk is található.)

Hundertwasser-ház, Bécs
A bécsi Hundertwasser-ház is szép példaként szolgál: a ház falai közül fák törnek elő, az erkélyek burjánzanak és az egész házat átjárja az energia. A híres építész mindig is úgy gondolta, ha a házunk számára elveszünk egy területet a természettől, adjuk vissza azt legalább úgy, hogy a tetőt zölddé tesszük. Épületei ezért hatnak úgy, mintha falakkal tagolt kertek lennének, legyen az irodaépület vagy óvoda.
Ez a fajta környezettudatosság és „vissza a természetbe” gondolkodásmód nem újkeletű, de meg kell említeni, hogy a zöldtető és a tetőket nem csak szép, hasznos is.
Jól tudták ezt az izlandiak is, akik régen tudatosan építették úgy házaikat, hogy a tetőt gyep-vagy tőzegtéglákkal fedték be. A szigetelés ezzel megoldódott, ami a fáktól mentes, „csupafű”, szeles tengerparton igencsak előny.
A zöldtető és a tetőkert építészet ma már külön szakma. A tudás és a technika a régi, de az alapanyagok modernek: számos szigetelőanyag közül választhatunk. A tetőre ültethető növények választéka pedig nagyobb, mint hinnénk. A szakirodalom is folyamatosan bővül. Én a Cser Kiadó gondozásában megjelent Zöldtetők címűből puskáztam, melyet Gernot Minke írt.
Tegyük hát zölddé, amit lehet! Úgy szebb, nem igaz?

Források:
Harry Rand: Hundertwasser. Vince Kiadó, 2005
Gernot Minke: Zöldtetők. Cser Kiadó, Bp., 2009.
National Geographic, 2009. júliusi szám, Tetőkertek c. cikk
Fotók: 
Hundertwasser-ház, Bécs. 2009. szeptember.
Zöldtetős házak a skógari skanzenben. Skógar, Izland, 2011. október. 



Zöldtetős házak a skógari skanzenben, Izlandon.



Mérd le az "ökolábnyomod"!

Sziasztok!

Ezen a linken egy olyan programot érhettek el, mely a háztartásvezetés adataiból kiszámolja, hogy mekkora az ökológiai lábnyomotok. Érdemes megcsinálni, hiszen elgondolkodtató eredmény születhet.

http://tavoktatas.kovet.hu/okolabnyom.html

Hamarosan!!!


Gyógygazok

Jön az ősz, itt van a nyakunkon. Sárgulnak a levelek, a fákon, bokrokon díszlő fénylő piros és fekete bogyók pedig azt jelzik, hogy a méhek áldásos tevékenysége, a beporzás ismét sikeres volt. Beérnek a gyümölcsök, a rétek pedig kezdenek magukhoz térni a hosszú, forró nyári időszak utáni párás hajnalokon.
El is töprengtem, hogy miért is vásárlunk még a boltban lekvárt, dzsemet, gyógyteát, ha mindez most karnyújtásnyira van, az orrunk előtt. Érik a bodza, a som, a madárberkenye. A kökény már kék, de még nem csípte meg a dér, a csipkebogyószüret is még várat magára. 
A kertek is burjánzanak, a virágok magokat hoznak, a gaz pedig mindig új erőre kap. De gondoltuk volna, hogy az útmenti gazok legjava mind gyógynövény? Tűzzel-vassal irtjuk a csalánt, a pitypangot, az útifüvet, pedig mind-mind a hasznunkra válhat, ha tudjuk, miként.
Kezembe vettem egy korábban vásárolt könyvem, amit hasznos útmutatóként most bátran ajánlok: Gertrud Scherftől a Vadon termő zöldségek és gyümölcsöket.
A könyvben részletes leírást kapunk a növényekről, felhasználásukról és az író még receptekkel is szolgál. Megtudhatjuk, hogyan készítsünk vadsalátát, zöldfűszeres vajat, kökénylevet, teákat, fűszerolajakat és kandírozott virágokat. A színes fotók segítenek a fajmeghatározásban, de nekem kedvet is adnak mindig valami újdonság kipróbálásához.
Ilyenkor, ősz elején mindig szívesen lapozgatom és rájövök, milyen gazdag éléskamra lehet egy erdő, egy kis rét vagy a kertünk egy kicsi szeglete. Merítsünk hát belőle bátran! Szedjünk csalánt, cickafarkot, mályvát magunk, ahelyett, hogy több száz forintot kiadnánk érte csak azért, mert csinos tasakban jól néz ki. Főzzünk a bogyókból dzsemet, lekvárt ízlésünk szerint. Sok idő, de megtérül, hiszen fillérekből kapunk finom, vitamindús, színezékmentes élelmiszereket. 
Van azonban, amire figyelni kell: csak azt szedjük le, amit ismerünk és ügyeljünk arra, hogy ne legyen a növény szennyezett.
Jó gyűjtögetést és spájzolást mindenkinek!

Tisztítószer házilag

"Én két év alatt legalább 30 000-et spóroltam ezzel: Foszfátmentes, olcsó, környezetbarát (az alapanyag, a csomagolás, a szállítás és a környezetre gyakorolt utóhatás tekintetében is), szépre mosó, antiallergén mosógél (felmosáshoz, mosáshoz, univerzális tisztítók helyett, mosogatáshoz):

Hozzávalók: 4, 5 evőkanál (olcsó) szappanreszelék, 250 ml mosószóda, 2,5 liter víz.

Elkészítése: Veszünk egy nag


yobb lábast és beletesszük a 2 liter forró vizet és a reszelt szappant, oldódásig keverjük a tűzhelyen. Majd mehet bele lassan szórva a mosószóda, amit szintén addig keverünk, amíg teljesen feloldódik. (fehérítéshez fél deci bóraxot rakhatunk bele) Forraljuk, majd hagyjuk hűlni, és amikor már nem meleg, felkeverjük habverővel, majd tölcsérrel átöntjük flakonba vagy üvegbe, ha sűrű kicsit higíthatjuk. A mosószer másnapra gélesedik és akár külön is válhat a két összetevő. Minden mosás előtt alaposan rázzuk fel és tökéletes állaga lesz. Egy mosáshoz 125 ml-t öntsünk a dobba vagy az adagolóba (5 kg ruhához). (Fekécs Edit receptje)http://www.zoldhaz.info/

30 000 Ft spórolás: nem veszek domestost, általános tisztítókat, mosogató tablettát, vízlágyítót, mosóport, mosogatószert, öblítőt, kézmosót, felmosószert. Nem tudom még mennyi vackot vásároltam össze."


Az idézett szöveg és a kép a Zöldház.info Facebook oldaláról való.

Forrás:
http://www.facebook.com/pages/Z%C3%B6ldh%C3%A1z/104761989612258